Kwas salicylowy i jego wykorzystanie w kosmetologii

0
1010

STRESZCZENIE

Kwas salicylowy jest związkiem organicznym, który w kosmetyce znajduje wiele zastosowań.
Celem pracy było omówienie szerokiego zakresu zastosowań kwasu salicylowego, ze szczególnym uwzględnieniem jego roli w przemyśle kosmetycznym. Dokładnie opisano jego działanie w kosmetologii, włączając w to zastosowanie jako peelingu chemicznego w gabinetach kosmetycznych, a także jego rolę w terapii chorób skórnych i zmian skórnych. Ponadto, zostały opisane potencjalne działania niepożądane towarzyszące zabiegom chemoeksfoliacji.
Kwas salicylowy jest szeroko stosowany w wielu kosmetykach. Może być używany samodzielnie lub w połączeniu z innymi składnikami w kompleksowych terapiach. Warto podkreślić, że nie tylko pełni rolę substancji aktywnej, ale również ma właściwości konserwujące.

Słowa kluczowe: kwas salicylowy, peeling chemiczny, chemoeksfoliacja, beta-hydroksykwas, kosmetologia

Salicylic acid and its use in cosmetology

ABSTRACT

Salicylic acid is an organic compound with multiple functions in cosmetics.
The article aimed to discuss the wide range of applications of salicylic acid, with particular emphasis on its role in the cosmetic industry. Its effects in cosmetology were described in detail, including its use as a chemical peel in beauty salons as well as its role in the treatment of skin diseases and skin lesions. In addition, the potential side effects accompanying chemoexfoliation procedures were described.
Salicylic acid is widely used in many kinds of cosmetics. It can be used alone or in combination with other ingredients in complex therapies. It is worth noting that it not only acts as an active ingredient, but also has preservative properties.

Keywords: salicylic acid, chemical peel, chemoexfoliation, beta-hydroxy acid, cosmetology

Joanna Wiśniewska, Sylwia Klasik-Ciszewska, Katarzyna Duda-Grychtoł

Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
ul. A. Mickiewicza 29
40-085 Katowice
M: +48 517 497 704
E: asia.wisniewska99@wp.pl

Pełna wersja artykułu: Kosmetologia Estetyczna. 2023;12(3):51-55
Artykuł ukazał się w Aesthetic Cosmetology and Medicine. 2023;12(3):91-95
Sposób cytowania: Wiśniewska J, Klasik-Ciszewska S, Duda-Grychtoł K. Salicylic acid and its use in cosmetology. Aesth Cosmetol Med. 2023;12(3):91-95. https://doi.org/10.52336/acm.2023.011

Inne wydania KE oraz ACM w wersji drukowanej lub cyfrowej dostępne w sklepie KE
Kosmetologię Estetyczną kupisz również w sieci Empik

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 
Proszę podać swoje imię tutaj