Wpływ oleju z wiesiołka na skórę, ze szczególnym uwzględnieniem działania kwasu gamma-linolenowego (GLA)

0
504

Streszczenie
Składnikami, koniecznymi do utrzymania zdrowia i kondycji skóry, są wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT), uczestniczą one w przebiegu wielu procesów metabolicznych. Szczególnie ważne dla zachowania odpowiedniej kondycji skóry są WNKT omega-6, ich niedobór prowadzi do zaburzeń syntezy hormonów tkankowych i nieprawidłowego procesu keratynizacji, wskutek czego powstają stany zapalne, sucha, łuszcząca się skóra, zaskórniki. Bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-6 jest olej wiesiołkowy, otrzymywany głównie z nasion wiesiołka dwuletniego (Oenothera biennis L.). Dobroczynne właściwości tego oleju wynikają ze składu, w którym występują głównie dwa nienasycone kwasy tłuszczowe linolowy (LA, ok. 76%) i gamma-linolenowy (GLA, ok. 9%). Olej z wiesiołka może być wykorzystywany w profilaktyce i leczeniu egzemy, trądziku łojotokowego, różowatego, łuszczycy, suchej skóry, alergii skórnej oraz spowolnia proces starzenia się skóry i łagodzi stany zapalne. Kwas gamma-linolenowy (GLA) powstaje z kwasu linolowego (LA) pod wpływem 6-desaturacji. Brak w organizmie kwasu GLA wywołuje problemy ze skórą, która staje się sucha, mało elastyczna, szybciej tworzą się zmarszczki, pęknięcia, ranki oraz zanika naturalna odporność skóry.

Słowa kluczowe: wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, kwas gamma-linolenowy, kwas linolowy, atopowe zapalenie skóry, olej z wiesiołka

Abstract
Poliunsaturated fatty acids (PUFA) are necessary to keep health and good skin condition. The acids take part in many metabolic processes. The most important to maintain proper skin condition are fatty acids omega-6. The lack of these acids leads to tissue hormone synthesis disorder and abnormal keratinization resulting in inflammation, dry and flaky skin as well as formation of blackheads. The rich source of PUFA omega-6 is evening primrose oil originates from evening primrose seeds (Oenothera biennis L.). Properties of this oil result from its components, where two mail PUFA acids occur: linoleic acid (LA, about 76%) and gamma-linolenic acid (GLA, about 9%). The evening primrose oil can be used for prevention and treatment of eczema, seborrheic acne, rosacea, psoriasis, dry skin, allergic skin, slows down the process of aging and reduces skin inflammation. The gamma-linolenic acid comes from linoleic acid under the influence of 6-desaturation. The lack of GLA causes dry and inflexible skin, wrinkles, ruptures and wounds of the skin arise faster, natural resistance of the skin disappears.

Key words: poliunsaturated fatty acid omega 6, poliunsaturated fatty acid omega 3, gamma-linolenic acid, linoleic acid, atopic dermatitis, evening primrose oil

Agnieszka Kaźmierska
Fizjoterapia, Kosmetologia, Dietetyka
ul. Sianowska 104
60-453 Poznań-Smochowice
M: +48 61 848 96 82
E: biuro@anies.com.pl

Ewa Gawor
Zakład Dietetyki, Wydział Nauk o Zdrowiu Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
ul. Parkowa 34
51-616 Wrocław

Indygo Zahir Media
ul. Tęczowa 7
53-601 Wrocław

Czytaj całość: Kosmetologia Estetyczna, 4, 2015, 335

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 
Please enter your name here