Tetraizopalmitynian askorbylu w gabinecie kosmetycznym

0
473

Witamina C, czyli kwas askorbinowy (Ascorbic Acid) jest pochodną węglowodanów, która dzięki swej budowie wykazuje właściwości silnie redukujące. Takie działanie było opisywane w podręcznikach do biochemii ponad 50 lat temu. Postęp rozwoju tej nauki jest porównywalny z rozwojem komputeryzacji, która na przestrzeni dekad zmieniła ludzkość. Między innymi dzięki temu wiemy dzisiaj, że witamina C wpływa na syntezę kolagenu i jest niezwykle potrzebna w organizmie, a stosowana na skórę walczy z wolnymi rodnikami, przywracając jej koloryt i poprawne funkcjonowanie.

Łukasz Biłos
dr inż., prowadzi badania naukowe, dotyczące surowców roślinnych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym i kosmetycznym; zaangażowany w badania w obszarach biotechnologii, kosmetologii, mikrobiologii oraz mieszania materiałów sypkich, zarządza działem R&D przy produkcji kosmetyków oraz surowców kosmetycznych, pochodzących z maceracji kawy w niskiej temperaturze

Pełna wersja artykułu: Kosmetologia Estetyczna. 2023;12(5):41-43

Inne wydania KE w wersji drukowanej lub cyfrowej dostępne w sklepie KE
Kosmetologię Estetyczną kupisz również w sieci Empik

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 
Proszę podać swoje imię tutaj