Zastosowanie oleju z rokitnika w kosmetologii

0
238

STRESZCZENIE
Rokitnik zwyczajny jest rośliną bogatą w liczne składniki biologicznie aktywne, takie jak witaminy, flawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makro- i mikroelementy, mające korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Celem pracy było przedstawienie właściwości prozdrowotnych oraz możliwości zastosowania oleju z rokitnika w terapii wielu schorzeń, w tym skóry.
Olej rokitnikowy, z uwagi na korzystny wpływ na skórę, jest popularnym składnikiem wielu kosmetyków pielęgnacyjnych, szczególnie do skór problematycznych oraz szybko starzejących się.

Słowa kluczowe: rokitnik zwyczajny, olej rokitnikowy, kwasy tłuszczowe, karoten, pielęgnacja skóry

Application of sea buckthorn in cosmetology

ABSTRACT
Sea buckthorn is a plant rich in many biologically active ingredients, such as vitamins, flavonoids, carotenoids, and unsaturated fatty acids as well as macro- and microelements, which have a beneficial effect on human health.
The aim of the study was to present the health-promoting properties of sea buckthorn oil and the possibility of using it in the treatment of many diseases, including those of the skin.
Sea buckthorn oil, due to its beneficial effect on the skin, is a popular ingredient in many skincare cosmetics, especially for problematic skins and fastaging ones.

Keywords: sea buckthorn, sea buckthorn oil, fatty acids, carotene, skin care

Liliana Resich-Kozieł (1), Kornelia Niemyska (2)

1. Awans-Med
ul. Klonowa 53A
25-553 Kielce

2. Wydział Rehabilitacji Katedra Dietetyki
Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie
ul. Kasprzaka 49
01-234 Warszawa
E: kornelia.niemyska@wp.pl
T: +48 41 367 42 31

Adres do korespondencji
Liliana Resich-Kozieł
Rżuchów 16
27-580 Sadowie

Pełna wersja artykułu dostępna w numerze 2/2020 Kosmetologii Estetycznej.
Zapewnij sobie dostęp już dziś! Zamów w sklepie KE.
Czasopismo dostępne również w sieci Empik, na półce z prasą kobiecą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 
Please enter your name here