Właściwości wosku pszczelego i jego zastosowanie w kosmetyce i kosmetologii

0
1187

Streszczenie

Wosk pszczeli to tłuszczowiec, wytwarzany i wydzielany w postaci płynnej przez gruczoły woskowe pszczoły miodnej. Składa się głównie z estrów wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi, zawiera również małe ilości węglowodorów, kwasów i innych substancji. Celem pracy było przedstawienie unikalnych właściwości wosku pszczelego, który może znaleźć szerokie zastosowanie w kosmetyce i kosmetologii.

Słowa kluczowe: wosk pszczeli, kosmetyka, kosmetologia, właściwości

 

Beeswax properties and its use in cosmetics and cosmetology

Abstract

Beeswax (Cera flava, Cera alba) is a lipid produced and secreted in liquid form by the glands of honeybees (Apis mellifera L.). Beeswax consists mainly of esters of higher fatty acids and alcohols, also contains small quantities of hydrocarbons, acids and other substances. The aim of the paper was to present beeswax unique properties predisposing it to find wide application in cosmetics and cosmetology.

Key words: beeswax, beeswax properties, cosmetics, cosmetology

 

Urszula Goik (1), Tomasz Goik (2), Izabela Załęska (3)

(1) Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Wydział Technologii Żywności
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
ul. Balicka 122
30-149 Kraków
T: 12 662 4763
E: u.goik@ur.krakow.pl

(2) Politechnika Krakowska
Wydział Mechaniczny
Katedra Dynamiki Układów Materialnych
Instytut Mechaniki Stosowanej
al. Jana Pawła II 37
31-864 Kraków

(3) Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie
Wydział Rehabilitacji Ruchowej
Zakład Kosmetologii
al. Jana Pawła II 78
31-571 Kraków

 

Czytaj całość: Kosmetologia Estetyczna, 6, 2016, 617

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 
Please enter your name here