Zastosowanie kwasu trójchlorooctowego TCA w kosmetologii

0
1665

Streszczenie

Kwas trójchlorooctowy jest jednym z najsilniejszych i jednocześnie najbardziej skutecznych kwasów stosowanych w kosmetologii. W zależności od stężenia może być używany do wykonywania peelingów powierzchownych, średnio głębokich oraz głębokich. Korzystny efekt działania kwasu polega na poprawie wyglądu i kondycji skóry, zmniejszeniu intensywności przebarwień oraz niwelowaniu oznak starzenia się skóry. Ma on również zastosowanie w kuracjach przeciwtrądzikowych.
Celem artykułu było przedstawienie mechanizmu działania kwasu TCA, procedury zabiegowej oraz możliwych powikłań.

Słowa kluczowe: kwas trójchlorooctowy, peelingi chemiczne, peeling średnio głęboki, peeling głęboki

 

Trichloroacetic acid application in cosmetology

Abstract

Trichloroacetic acid is one of the strongest and most effective acids used in cosmetology. In various concentrations, it can be used as a superficial, medium or deep peel. Positive effects of the acid are: improved skin appearance and condition, reduction of intensity of blemishes and counteracting skin aging. It is also used to anti-acne treatments.
The aim of work is to introduce mechanism of action of TCA, treatment procedure and potential side effects.

Key words: trichloroacetic acid, chemical peels, medium-depth peel, deep peel

 

Anna Pawlik

Collegium Medicum UniwersytetuJagiellońskiego
ul. Medyczna 9
30-688 Kraków
M: +48 507 102 268
E: pawlikanna24@gmail.com

 

Czytaj całość: Kosmetologia Estetyczna, 3, 2017, 273

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 
Please enter your name here