Zastosowanie kwasu migdałowego w kosmetyce

0
1494

Streszczenie
Kwas migdałowy należy do grupy alfa-hydroksykwasów, w której wykazuje największe działanie antybakteryjne, złuszczające, przeciwstarzeniowe, depigmentacyjne. Ze względu na swoją budowę jest ceniony w dziedzinie kosmetologii i dermatologii. Kwas migdałowy ma podobne działanie do kwasu glikolowego, lecz jego cząsteczka jest większa, dzięki czemu działa wolniej i mniej agresywnie. Jak wiadomo, nie wpływa drażniąco na skórę, łatwo przez nią przenika oraz skutecznie działa na wiele jej problemów.

Słowa kluczowe: kwas migdałowy, alfa-hydroksykwasy, skóra, kosmetologia, dermatologia

 

Cosmetic use of mandelic acid

Abstract
Mandelic acid belongs to the group of alpha hydroxy acids (AHAs) and has the most effective antibacterial, exfoliating, anti-anging and depigmanting properties in the group. Mandelic acid, due to its chemical structure, is valued in dermatology and cosmetology. While the operation of mandelic acid is similar to glycolic acid, its moleculeis significantly bigger that leads to slower and milder biological activity. Therefore, it is easily absorbable and does not cause skin irritation, hence used in skin treatment therapy.

Key words: mandelic acid, alpha hydroxy acids, skin, cosmetology, dermatology

 

Kornelia Niemyska, Justyna Marwicka

Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. E. Lipińskiego w Kielcach
Wydział Nauk o Zdrowiu
ul. Jagiellońska 109 a
25-734 Kielce
T: +48 41 345 13 13
E: wsepinm@wsepinm.edu.pl

 

Czytaj całość: Kosmetologia Estetyczna, 1, 2017, 29

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 
Please enter your name here