Zastosowanie astaksantyny – w preparatach kosmetycznych

0
11

Streszczenie
Astaksantyna jest naturalnym barwnikiem występującym w wielu roślinach u wielu zwierząt, nadającym im kolor czerwony. Posiada
wiele wartościowych właściwości, m.in. jest silnym antyoksydantem, pochłania promieniowanie ultrafioletowe, zapobiega procesowi
fotostarzenia się skóry. Działanie przeciwutleniające astaksantyny polega na unieszkodliwianiu wolnych rodników, które są bardzo niebezpieczne dla organizmu, ponieważ uszkadzają m.in. białka, kwasy nukleinowe, a także składniki występujące w skórze – kolagen i elastynę. Astaksantynę wykorzystuje się coraz powszechniej w przemyśle kosmetycznym, a także w postaci tabletek jako suplement diety stosowany w celu uzyskania poprawy kondycji skóry.

Słowa kluczowe: astaksantyna, karotenoidy, stan skóry, przemysł kosmetyczny
Abstract
Astaxanthin is a natural pigment found in many plants and animals, giving them red color. It reveals many valuable properties, e.g. is a
powerful antioxidant, absorbs ultraviolet light, prevents the skin photoaging. Antioxidant action of astaxanthin is based on neutralization of free radicals, which are extremely dangerous for the organism, as they damage proteins, nucleic
acids, as well as components included in the skin – collagen and elastin. Astaxanthin is used increasingly in cosmetic industry and in a form of tablets, as a nutritional supplement for improving skin condition.

Key words: astaxanthin, carotenoids, skin, cosmetics industry

Joanna Igielska-Kalwat, Joanna Gościańska, Izabela Nowak
Wydział Chemii, Pracownia Chemii Stosowanej, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Czytaj całość: Kosmetologia Estetyczna, 2 (2), 2013, 83-85

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 
Please enter your name here